Ledikantje opmaken – hoe moet dat?

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
Ledikantje opmaken – hoe moet dat?

Als kersverse ouders kun je je om van alles zorgen maken, zo ook hoe je het bedje van je kind opmaakt. Wij leggen het je uit!

Als kersverse ouders kun je je om van alles zorgen maken. ‘Drinkt mijn baby genoeg?’ ‘Waarom huilt mijn baby?’ en ‘Hoe moet ik een ledikant opmaken?’. Dat zijn slechts enkele voorbeelden. De meest veilige plek om te slapen is een eigen ledikant of wieg. Het is belangrijk dat het bedje op de juiste manier wordt opgemaakt. Wij zochten dan ook voor je uit hoe je het babybedje veilig (en praktisch en comfortabel) kunt opmaken.

Een ledikant of wieg opmaken

Het opmaken van een babybedje is niet moeilijk, er zijn echter wel een paar punten om op te letten. Zo is het belangrijk dat je het bedje strak en kort opmaakt. Kort opmaken wil zeggen dat de voetjes van je baby maar net van het voeteneinde af liggen, zodat hij of zij niet onder het beddengoed terecht kan komen. Het risico op verstikken wordt zo voorkomen. Wanneer je het beddengoed strak instopt aan de zijkanten en aan het voeteneinde, voorkom je dat je baby kan draaien. Je wilt voorkomen dat hij of zij in een houding terechtkomt die de ademhaling kan belemmering. Ze kunnen namelijk zelf nog niet terugdraaien. Daarnaast vinden baby’s het fijn als ze strak zijn ingestopt. Het geeft ze een veilig en geborgen gevoel, een beetje zoals toen ze nog in de baarmoeder waren.

Benodigdheden

Voor het opmaken van een ledikant of een wiegje leg je de volgende dingen klaar:

· Molton hoeslaken of onderlegger

· Katoenen (of badstof) hoeslaken

· Hydrofiele luier

· Katoenen laken

· Katoenen of wollen deken

Opmaken maar!

Je begint met de molton (of de onderlegger). Deze doe je om het matras (of je legt hem erover). Dan leg je het hoeslaken er overheen. Als je geen hoeslaken met elastieken hebt, zorg er dan voor dat je het laken goed instopt aan de zijkanten. Leg het hoeslaken zo glad mogelijk over de molton, om verstikkingsgevaar te voorkomen. Nu ga je aan de slag met de hydrofiele luier. Deze vouw je diagonaal dubbel en leg je op de plek waar het hoofdje van de baby komt de liggen. Ook de hydrofiele luier maak je strak op en stop je goed in aan de zijkanten. Je legt deze doek in het ledikant om kwijl en spuug op te vangen. Zo hoef je niet elke dag het bed te verschonen, maar alleen de hydrofiele luier.

Leg vervolgens het katoenen laken en de deken op elkaar. Zorg ervoor dat het laken ongeveer 20 centimeter onder de deken vandaan komt. Dit deel sla je om, zodat er een randje laken over de deken heen valt. Het laken en de deken leg je strak en stop je goed onder het matras. Maak het zo op, dat je baby met zijn voetjes bijna tegen het voeteneind aan ligt. Zo blijft het hoofdje vrij.

Wanneer het voeteneind hoger komt te liggen, met het dekentje en het laken onder het matras, dan kun je de rest van het matras verhogen met een (andere) opgevouwen deken. Dan ligt je baby plat.

 

Baby beddengoed

Het wordt geadviseerd om de eerst twee jaar geen dekbed of deken in een dekbedhoes te gebruiken. Dit kan veel te warm zijn en je kindje kan zich gemakkelijk onder of in het beddengoed wurmen. Dit kan de ademhaling belemmeren. Het verkort opmaken met een deken en lakentje is veiliger.

Tips bij babybedje opmaken

Zie je, geen rocket science, toch? Je moet het alleen net even weten. Het opmaken van het bedje gaat je waarschijnlijk steeds makkelijker af. Je baby kan nu heerlijk en veilig slapen in zijn schone, netjes opgemaakte bed. Als dat geen goede nachtrust belooft…!

 

Slaap kindje slaap!

Gratis Bezorging bij €500

Voor heel Nederland én Belgisch Vlaanderen

Snel geleverd

Levering binnen 1 a 2 weken

Klantbeoordeling 9/10

Wat de klanten over ons zeggen