Schaapjes tellen; waarom kan je niet slapen?

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
Schaapjes tellen; waarom kan je niet slapen?

Je woelt en draait, maar valt maar niet in slaap. Niet kunnen slapen overkomt iedereen wel eens en dat is vervelend, maar op zich niet erg. Wanneer het structureel gebeurt is het echter een ander verhaal..

Schaapjes tellen heb je al geprobeerd. Je woelt en draait, maar valt maar niet in slaap. Niet kunnen slapen overkomt iedereen wel eens. En dat is vervelend, maar niet erg. Pas als je structureel slaapproblemen hebt, kan het een probleem worden. Dan raak je oververmoeid, prikkelbaar. Je kunt je minder goed concentreren en wordt eerder ziek omdat je immuunsysteem minder goed werkt. Er zijn een aantal redenen waardoor je wakker kunt liggen:

Piekeren en stress

Vaak wordt niet kunnen slapen veroorzaakt door veel piekeren en stress. Er zijn genoeg dingen om je zorgen over te maken; je werk, familieleden, zorgen om geld, noem maar op. Maar wanneer je blijft malen, is het lastiger om in slaap te vallen of val je in een onrustige slaap. Schrijf al je zorgen eens op papier, misschien helpt het je om ze even te parkeren.

Eetgewoonten

Als je honger hebt, houdt dat je uit je slaap. Als je nog laat gegeten hebt, vlak voor het slapen bijvoorbeeld, dan is je lichaam nog druk met het verteren van het eten. Ook hierdoor val je mogelijk moeilijker in slaap. Eet voor je gaat slapen daarom alleen een lichte snack, zoals een cracker met kaas. Vermijd chocolade, vet of zoet eten.

Lichaamsbeweging

Sporten is belangrijk voor je lijf en voor je geest. Het draagt bij aan beter in- en doorslapen. Als je te weinig lichaamsbeweging krijgt, ben je in de avond niet moe en val je moeilijker in slaap. Kort voor het slapen gaan sporten houdt je lichaamstemperatuur te hoog, waardoor je moeilijker inslaapt. Beweeg dus voldoende, maar niet vlak voor het slapen gaan.

Cafeïne en overmatig drinken

Cafeïne maakt je actief en alert. Niet handig dus, wanneer je wilt slapen. Misschien heb je te veel koffie of (zwarte of groene) thee gedronken? Een overmatige alcoholinname zorgt ervoor dat je minder diep slaapt, waardoor je vaker wakker wordt en in de ochtend moe opstaat. Minder koffie, zwarte en groene thee en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je beter slaapt.

Niet kunnen slapen door je partner

Je kunt je partner nog zo lief vinden, maar als hij snurkt of veel woelt, kan dat ervoor zorgen dat je moeilijk inslaapt en/of vaker wakker wordt. Daardoor kun je moe wakker worden. Probeer eens oordopjes of vraag of je partner een nachtje in een logeerbed slaapt, zodat jij een goede nacht kunt maken.

Gebrek aan ritme

Rust, reinheid, regelmaat. Ouderwets, maar het werkt als een tierelier. Op vaste tijden te gaan slapen en een vast slaapritueel hebben, kan je ontzettend goed helpen. Het komt je slaappatroon enorm ten goede. Ploegendiensten of nachtdiensten, waarbij overdag slapen en ’s nachts werken heel normaal, kunnen je slaap- en waakritme behoorlijk verstoren. Je kunt dan kijken of je je patroon een beetje kunt aanpassen, zodat de overgang gemakkelijker gaat. De dagen voor begin van de nachtdienst het tijdstip van opstaan verlaten en niet te lang slapen als je uit de nachtdienst komt bijvoorbeeld.

Medicijnen

Soms werkt het lijf niet mee en is medicatie noodzakelijk. Helaas zijn er verschillende geneesmiddelen die zorgen voor een verstoorde slaap. Bijvoorbeeld antidepressiva, middelen tegen hooikoorts of een hoge bloeddruk (bètablokkers), corticosteroïden en schildklierhormonen.

Slaapomgeving

De ruimte waarin je slaapt beïnvloedt je nachtrust. Veel mensen kijken in bed tv of spelen spelletjes op een tablet of telefoon. Dit houdt je geest actief, waardoor je langer wakker ligt en meer moeite hebt om in slaap te vallen. Ook omgevingsgeluiden, de slaapkamertemperatuur en je bed en matras kunnen je ’s nachts wakker houden. Probeer de prikkels voor het slapengaan te beperken en lees bijvoorbeeld een boek in plaats van naar de televisie te kijken. En kijk voor een bed waarin je goed uitrust eens rond in onze webshop, we helpen je graag bij een goede nachtrust!

Gratis Bezorging bij €500

Voor heel Nederland én Belgisch Vlaanderen

Snel geleverd

Levering binnen 1 a 2 weken

Klantbeoordeling 9/10

Wat de klanten over ons zeggen