Bureautafels: EN 527 en NPR 1813?

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
Bureautafels: EN 527 en NPR 1813?

In 2021 hebben wij een blog geschreven over de NEN en de NPR, en specifiek over bureaustoelen. Maar een gezonde zithouding heeft niet alleen betrekking op een bureaustoel. Ook je bureautafel is een belangrijk item. Misschien heb je het onthouden van de vorige blog: regels voor de juiste Arbeidsomstandigheden worden beschreven in de Arbowet. Deze regels zijn geen overigens geen wetten, maar richtlijnen: de NEN, NEN-EN en NPR-normeringen. Nogmaals, het is dus geen eis. Maar als er zitproblemen ontstaan, dan is de werkgever verantwoordelijk voor het niet voorzien van een correct bureau. Best een dingetje dus. Tijd om geheugen op te frissen; hoe zat het ook alweer met NEN en NPR? En als bonus vandaag: wat zijn de richtlijnen voor bureautafels?

​NEN, NEN-EN en NPR

De NEN, NEN-EN en NPR-normeringen zijn samenvattingen van afspraken, specificaties en criteria waaraan een product of dienst moet voldoen. De letters worden altijd opgevolgd door een getal dat verwijst naar de desbetreffende richtlijn. Bijvoorbeeld de NPR 1813: richtlijnen voor kantoormeubelen of de NEN 1824: Ergonomische eisen voor de oppervlakte van kantoorwerkplekken.

 

  • NEN

NEN (Nederlands Normalisatie-instituut) is de afkorting voor de Nederlandse normering van richtlijnen. Het betreft een Europese norm, die land-gericht is. In Nederland wordt deze afkorting geschreven als NEN gevolgd door de code van de richtlijn (in cijfers). Belgische normeringen dragen bijvoorbeeld de afkorting NBN (Normalisatie instituut België).

 

  • NEN-EN

De Europese normen worden opgesteld door de EN: de Europese normalisatie-organisatie. Deze normeringen gelden voor heel Europa. Nationale normalisatie-instituten publiceren deze richtlijnen in hun eigen land. Op dat moment wordt dus de landelijke afkorting voor de EN-normering gezet. NEN-EN betekent dus eigenlijk dat de Europese richtlijn ook in Nederland gehanteerd wordt. En de NBN-EN dat deze richtlijnen ook in België worden aangehouden.

Mensen in Europa verschillen behoorlijk in lengte. Daarom is er in Europa een norm gemaakt voor bureaustoelen, de NEN-EN 1335. Deze norm zegt iets over de maatvoering van de bureaustoel.

 

  • NPR

In Nederland wonen veel verschillende mensen, in allerlei vormen en maten. Kort en smal, lang en breed. Of juist lang en smal, kort en breed. De maatverschillen in Nederland zijn dan ook erg extreem. Niet iedere bureaustoel is dus geschikt. Om dit probleem te ondervangen is de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) gemaakt, de NPR 1813. Ook hier gaat het weer om een richtlijn voor de maatvoering van bureaustoelen. Het is dus eigenlijk een aanvulling op de EN-norm.

 

​EN 527 en NPR 1813 voor bureaus

Een richtlijn voor de maatvoering. Duidelijk. Maar wat zegt het nu eigenlijk? Simpel gezegd niet meer dan een richtlijn voor de hoogte van het bureau, de grootte van het oppervlak en de hoeveelheid been- en voetenruimte. Niet iedere persoon is hetzelfde, dus het is belangrijk dat werktafels worden aangepast aan de individuele werknemer.

 

​Hoogte

Er worden een aantal typen tafels onderscheiden. Bijvoorbeeld in hoogte verstelbare, in hoogte instelbaar of met een vaste tafelhoogte. In Duitsland kennen ze ook nog beperkt in- of verstelbare stafels. Een tafel die niet verstelbaar is volgens de EN 527, met een marge van 2 centimeter, 74 centimeter hoog. Een verstelbare tafel is voor zowel de EN 527 als de NPR 1813 vastgelegd op een range van 65 – 85 centimeter. Een zit-sta tafel (instelbaar dus) is naar de normen van de EN 527 instelbaar tussen de 65 en 125 centimeter. Voor de NPR 1813 is dat 65 – 130 centimeter. Als je (zoals ik) wat klein bent, kun je eventueel een voetensteun gebruiken.

 

Oppervlak

Voor de diepte van de bureautafel wordt een minimale diepte van 80 centimeter voorgeschreven (EN 527). Bij deze diepte is er genoeg ruimte om voor het toetsenbord je armen op de tafel te laten rusten. Een breedte van 120 centimeter is minimaal, maar 160 centimeter wordt aangeraden. Zo hou je nog ruimte op je bureau voor foto’s van je geliefden of stapels papier…

 

​Been- en voetenruimte

Genoeg beenruimte is belangrijk, zodat je gemakkelijk van houding kunt veranderen. De Europese norm schrijft een open ruimte voor van minstens 80 centimeter diep en 12 centimeter hoog. Zo kan iemand met lange benen ook even de benen strekken. De vrije ruimte onder het bureaublad draagt ook bij aan een prettige, gezonde werkhouding. Aangeraden wordt om de tafels zo open mogelijk te ontwerpen. Dus zonder printer of papierbak onder je bureau. De minimale breedte voor een vaste tafel is 85 centimeter en bij een verstelbaar bureau 120 centimeter.

 

​Kortom?

Zo, nu ben je weer helemaal op de hoogte! Dus, wil je je home office of je kantoor (opnieuw) inrichten? Dan check je de bureautafel van jouw dromen voldoet aan de richtlijnen volgens de EN 527 en de NPR 1813. Hierbij let je op de hoogte, zodat je goed rechtop kunt zitten. Maar ook de diepte van de tafel, zodat je armen voldoende worden ondersteund. En genoeg beenruimte om je benen eens goed uit te strekken, lekker te wiebelen of van houding te veranderen zonder dat je blauwe plekken oploopt.

 

Nog twijfels over de juiste bureautafel voor een specifieke situatie? Wij staan voor klaar om te helpen! Neem dan ook gerust contact met ons op. Want iedereen wil ergonomisch en lekker werken.

Gratis Bezorging bij €500

Voor heel Nederland én Belgisch Vlaanderen

Snel geleverd

Levering binnen 1 a 2 weken

Klantbeoordeling 9/10

Wat de klanten over ons zeggen