7 stappen om je bureaustoel perfect in te stellen

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
7 stappen om je bureaustoel perfect in te stellen

Er komt best wel wat kijken bij een optimale ergonomische houding, waaronder ook het juist instellen van je bureaustoel. Wij leggen je de 7 stappen uit!

Als werkgever heb je overal aan gedacht: een goed bureau, een ergonomische bureaustoel voor je werknemers. Volgens de NEN-EN 1335 of de NPR 1813, want dat heb je vorige week in onze blog kunnen lezen. Dus jij zit gebakken! Dat dacht je tenminste. Want er zitten zo veel knopjes op die geavanceerde bureaustoel… lang niet iedereen weet hoe hij of zij de stoel moet instellen! No worries, BEUK staat voor je klaar.


Stap 1: zithoogte


Goed zitten betekent een stoelhoogte waarbij je bovenbeen in 90 graden staat ten opzichte van je onderbeen. Met een voetenbank of op de grond, dat maakt niet uit. Maar: check dit wel élke keer als je andere schoenen aan hebt. Met hak of zonder hak; dat maakt echt uit voor de juiste zithoogte.


De hendel voor het verstellen van de stoel zit trouwens vaak vooraan onder de zitting van je
bureaustoel. Trek de hendel omhoog en je zakt naar beneden tot je de hendel weer loslaat. Oepsie, iets te laag? Dan sta je op, trek je de hendel omhoog en laat je de hendel vervolgens op de gewenste hoogte los.


Stap 2: zitdiepte


Ga goed achterin de stoel zitten en schuif de zitting zo ver naar voren dat je een vuistbreedte afstand hebt tussen de zitting en je knieholtes. De druk over de zitting is dan optimaal verdeeld, waardoor je minder snel vermoeide benen krijgt.


Als jouw bureaustoel de mogelijkheid heeft om de zitdiepte aan te passen, dan kan dat met een
hendel achteraan onder de zitting. Trek de hendel omhoog, waarbij je de zitting naar achter schuift om de zitdiepte te verkleinen. Of schuif de zitting naar voren om de zitdiepte te vergroten.


Stap 3: rugsteun


Om een vermoeide rug en schouders te voorkomen, is het instellen van de juiste hoogte van de
rugleuning belangrijk. Voel je de leuning en lendensteun in je rug? Zo niet, verstel de stoel dan.
Vaak zit aan de linkerkant een hendel waarmee je de bewegelijkheid van je stoel bepaalt. Licht naar voren gekanteld, lekker naar achter leunend of juist gefixeerd. Goed om te bedenken: hoe meer beweging, hoe beter. Of zorg voor een goede afwisseling.


Stap 4: zithoek


Ook de hoek tussen de rugleuning en de zitting is instelbaar. Regelmatig actief zitten bereik je door de zitting naar voren te kantelen. Dit doe je meestal door aan de hendel die achteraan onder de zitting zit te trekken. Als je de hendel naar boven beweegt en de zitting naar voren kantelt, vergroot je de openingshoek. Als je de zitting naar achter kantelt, verklein je de openingshoek.


Stap 5: beweging van de rugsteun


Om in elke zithouding een optimale ondersteuning van je bureaustoel te krijgen, hebben veel
stoelen de mogelijkheid om een synchroon-dynamische beweging in te stellen. De hendel die je
hiervoor nodig hebt, zit vaak links onderaan de zitting. Om de stoel te blokkeren trek je de hendel naar beneden en laat deze los in de gewenste positie. Zo blijft de zitstand hetzelfde. Wil je wel dat de stoel met je meebeweegt? Zet de bureaustoel dan in de vrije stand door de hendel naar boven te trekken. De rugleuning zal je bewegingen volgen. Deze vrije stand is overigens gezonder.


Stap 6: automatische gewichtsinstelling


De bureaustoel kan zo ingesteld worden, dat de weerstand wordt aangepast aan het gewicht van de gebruiker. Dit bevordert een actieve zithouding. De stoel moet soepel en comfortabel aanvoelen wanneer je naar achteren leunt.
De gewichtsinstelling is regelbaar met een draaiknop in het midden onder de zitting. Voor minder weerstand draai je deze naar rechts, en voor meer weerstand draai je de knop naar links.


Stap 7: de armleuningen


Zorg ervoor dat je armen ongeveer een hoek van 90° hebben en recht op het tafelblad liggen. De armleuningen zijn vaak zowel qua hoogte als qua breedte in te stellen! Om de hoogte van te
verstellen druk je de drukknop op de stang van de armleuning in en duw je de leuning omlaag of omhoog. Gebruik de hendels onder de armleuningen om de breedte in te stellen. Je drukt deze naar beneden, maakt de ruimte smaller of breder en trekt vervolgens de hendel weer naar boven. Lekker ontspannen werken!


Yes, nu kan iedereen verantwoord aan het werk! Maar denk eraan: sta regelmatig even op en
beweeg tussendoor. En mochten er toch nog knoppen ontdekt worden, waarvan niet meteen
duidelijk is wat ze doen: BEUK to the rescue! Neem gerust contact met ons op, we helpen graag.

Gratis bezorging vanaf 150 euro

Voor heel Nederland én Belgie

Snel geleverd & gemonteerd

Montage vanaf € 49,95 per meubel

Na montage nemen we de verpakking mee

Wel zo makkelijk