Efficiënt en decoratief: je TV ophangen

  • Geplaatst op
  • Door Femke
Efficiënt en decoratief: je TV ophangen

Je tv aan de muur hangen biedt vaak veel voordelen. Het ziet er mooier uit dan een staande tv op een kast, je kan de tv altijd op de juiste hoogte hangen en het zorgt meteen voor een beetje muurdecoratie. Daarnaast bespaar je ook veel ruimte, wat ideaal is voor kleinere kamers. Zit jij er al een tijdje aan te denken om je tv op te hangen, maar weet je nog niet zo goed hoe? Wij leggen het je uit.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je tv door iemand anders op te laten hangen. Veel bedrijven bieden deze service aan. Meestal voor een kleine vergoeding als je een nieuwe tv aanschaft. Super handig, want dat scheelt natuurlijk weer veel gedoe, maar je kan het eigenlijk ook heel gemakkelijk zelf doen! Er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

Tv-beugels

Er zijn drie verschillende soorten tv-beugels te onderscheiden. 

  • Draaibare tv-beugels draai je van links naar rechts, dit kan handig zijn als je je tv vanaf twee plekken wilt kunnen zien. Zoals bijvoorbeeld vanuit de woonkamer en vanuit de keuken, of als je een grote zithoek hebt en je met een grote groep kijkt kan het wel eens fijn zijn om de tv te kunnen draaien, zodat iedereen het goed kan zien. 
  • Een kantelbare tv-beugel kan heel handig zijn voor in de slaapkamer. Als je lekker vanuit je bed tv wil kijken kun je de tv iets naar voren kantelen, waardoor je het scherm beter kunt zien vanuit je bed en je jezelf niet in ongemakkelijke posities hoeft te manoeuvreren. 
  • Met een vaste tv-beugel komt de tv strak tegen de muur te hangen. Dit vinden de meeste mensen de mooiste optie. Je tv wordt daarmee het pronkstuk van de kamer en lijkt als het ware op een kunstwerk. Als je dus geen baat hebt bij een kantelbare of draaibare tv-beugel is een vaste beugel waarschijnlijk de beste optie voor jou!

 

Vesa standaard

De vesa standaard bepaalt welke tv-beugel voor jouw tv geschikt is. Je kunt de vesa maat meestal vinden in de handleiding van de televisie, maar vaak kan je het ook op internet even opzoeken. Als je het echt niet kunt vinden kan je de afstand tussen de schroefgaten van je televisie meten. Dit is namelijk hoe de vesa standaard gemeten wordt. Een vesa maat van bijvoorbeeld 75x75, betekent dat de schroefgaten op 75 mm afstand van elkaar zitten. Vergeet ook niet om rekening te houden met het beeldscherm formaat én het gewicht van je tv bij het aanschaffen van een tv-beugel. Je wil natuurlijk niet dat je dure televisie naar beneden valt, omdat hij op de verkeerde beugel gemonteerd is. Het maximale gewicht en formaat wordt meestal vermeld als je een tv-beugel aanschaft. Anders kun je dit natuurlijk altijd navragen bij een medewerker of de klantenservice. 

 

Positionering

Denk goed na waar je de televisie op wil hangen. Je moet hierbij rekening houden met je eigen lengte, de afstand naar de bank of het bed van waaruit je televisie wil kijken, en de afstand naar de aansluiting. Ook is het belangrijk om na te gaan of de muur waar je de tv op wil hangen wel geschikt is om in te boren. Lopen er geen leidingen door de muur die je per ongeluk kunt raken? De wand pluggen en schroeven worden vaak met de tv-beugel meegeleverd, maar bekijk zelf nog even of deze ook geschikt zijn voor jouw muur! Als je je tv bijvoorbeeld aan een gipsmuur op wil hangen is het verstandig om speciale gips pluggen te kopen bij de bouwmarkt. Werk voor het mooiste effect de kabels van je tv weg. Dat geeft meteen een opgeruimde en georganiseerde look!

 

Nu je dit weet kun je aan de slag met het ophangen van jouw nieuwe (of oude) tv en kom je weer een stapje dichter bij de inrichting van jouw droomhuis! Ben je op zoek naar andere manieren om een kleine kamer in te richten? Lees onze tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer of neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze eenpersoonsbedden met opbergruimte. Nog meer inspiratie nodig? Kijk gerust even rond op onze website voor meer tips en inspiratie.

Gratis Bezorging bij €500

Voor heel Nederland én Belgisch Vlaanderen

Snel geleverd

Levering binnen 1 a 2 weken

Klantbeoordeling 9/10

Wat de klanten over ons zeggen