Droogloopmat schoonmaken

  • Geplaatst op
  • Door Lisette

Een droogloopmat en toch een natte vloer. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Door jouw droogloopmat goed te onderhouden en regelmatig te (laten) reinigen, blijft de vochtopname en dus de werking van de droogloopmat optimaal.

de Wasbare Droogloopmat. Of beter gezegd, is de droogloopmat wasbaar?

Een droogloopmat neemt bij het vegen van jouw natte schoenen meer dan 80% van het vocht van het vocht op. Wanneer de droogloopmat vervuild raakt, gaat deze opnamehoeveelheid en dus de effectiviteit achteruit. Goed onderhoud en regelmatig (laten) reinigen van de mat is dus erg belangrijk. Toch blijkt dat het schoonmaken van een droogloopmat nogal eens wordt vergeten. Mogelijk omdat niet goed weet hoe je dat het beste kunt doen. Daarom geven wij je hier tips!

Stofzuigen

Ondanks het feit dat een droogloopmat voornamelijk vocht opneemt en in mindere mate vuil, kan het zijn dat er zand op de mat blijft liggen. Het is dan ook belangrijk om tijdens het stofzuigen van de vloer óók de droogloopmat mee te nemen. Hierdoor wordt het ergste vuil meteen weggezogen waardoor de effectiviteit van de droogloopmat meteen weer toeneemt.

 

Vlekken

Een achterom die uitkomt in de keuken. Dat is een bekende locatie voor de droogloopmat. Maar juist omdat deze in de keuken ligt, kunnen er hardnekkige vlekken in komen. Tijdens het koken bijvoorbeeld. Zo heb ik eens een pannenkoek op de deurmat laten vallen… Hoe dan ook, we raden aan om dit soort vlekken direct schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je kunt ook een beetje wasmiddel gebruiken.

 

Droogloopmat Wassen

We krijgen vaak de vraag of een droogloopmat in de wasmachine kan worden. Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de grootte van de mat en de hoeveelheid was die de wasmachine aan kan. In een wasmachine met een capaciteit van vijf kilo, past een droogloopmat van maximaal 100 bij 120 centimeter. Is de wasmachine iets groter en kan deze 7 tot 8 kilogram aan, dan kun je een maat van ongeveer anderhalf vierkante meter als maximum aanhouden. Op industrieterreinen kun je ook nog wel eens grotere wasmachines vinden, maar mochten die niet in de buurt zijn, dan raden wij aan om voor een grotere mat naar een stomerij of wasserette te gaan.

 

Het is overigens ook mogelijk om de mat met de hand te wassen. Bijvoorbeeld in een badkuip of in een warme zomer in de tuin met een tuinslang. Een droogloopmat die met de hand gewassen wordt, gaat doorgaans wat langer mee dan wanneer de matten in een wasmachine gewassen worden.


Wasmiddel

Of de mat nu met de hand of in de wasmachine gewassen wordt, gebruik bij voorkeur een wasmiddel zonder wasverzachter. Want door gebruik van een wasverzachter zal de mat minder vocht opnemen. En dat is nu juist niet wat we wilden. Let er ook op dat het wasmiddel geen bleekmiddel bevat. Dat zou zonde zijn van de kleur van de mat.

 

Wastemperatuur

Wij raden aan de mat op 30 graden te wassen. Zeker wanneer de mat niet echt vies geworden is, maar je hem vooral voor het onderhoud wast. Wanneer de mat wel écht erg vuil is, was dan op maximaal 60 graden.

 

Centrifugeren

Gebruik bij voorkeur een zo laag mogelijk toerental. Een mat gaat het langst mee wanneer deze zo kort mogelijk en niet met meer dan 800 toeren gecentrifugeerd wordt.

 

Drogen

Laat de mat aan een waslijn of over een hek drogen. Leg de mat niet in direct zonlicht, om verkleuring te voorkomen. Wanneer het niet mogelijk is om de mat buiten te laten drogen en er binnen geen waslijn is, kan de mat ook in de droger.

 

Droogloopmat reinigen

Mocht je dit allemaal te veel gedoe vinden, dan kun je je mat ook door een professioneel bedrijf laten schoonmaken.

 

Benieuwd naar ons assortiment van schoonloop en droogloopmatten, zie hieronder de productengroepen en neem eens een kijkje!

Gratis Bezorging bij €500

Voor heel Nederland én Belgisch Vlaanderen

Snel geleverd

Levering binnen 1 a 2 weken

Klantbeoordeling 9/10

Wat de klanten over ons zeggen