Tips om je huis schoon te maken: een stappenplan

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
Tips om je huis schoon te maken: een stappenplan

Met ons BEUK stappenplan wordt schoonmaken een makkie!

Een rustgevend ritme. Maandag wasdag, dinsdag strijkdag, woensdag gehaktdag, donderdag schoonmaakdag, vrijdag visdag, zaterdag klusjesdag en zondag kerkdag. Dat hadden ze vroeger eigenlijk wel goed bedacht, toch? Wel een beetje traditioneel natuurlijk. Want nu ook veel vrouwen (parttime) werken en het huishouden niet alleen meer door vrouwen gedaan wordt, is dit ritme voor velen niet haalbaar. Met ons BEUK stappenplan wordt schoonmaken een makkie!

1. Begin altijd eerst met opruimen

Misschien een open deur, maar opruimen wordt een stuk gemakkelijker als je huis opgeruimd is. Wanneer je niet alles hoeft op te pakken (en dan tussendoor afgeleid wordt door dat ene tijdschrift dat je nog wilde lezen – veel leuker dan schoonmaken natuurlijk! – en waar je dan per ongeluk even doorheen bladert…), kost schoonmaken ook nog eens minder tijd. Als je tijdens deze schoonmaakronde ook slaapkamers meeneemt, vergeet dan niet om alle kleding op te ruimen. Wat schoon is, kan terug in de kast en vuile kleren in de wasmand. Vergeet ook niet om voordat je verder gaat het beddengoed af te halen, want dat geeft nogal stof! Je kunt meteen een wasje in de machine gooien, zodat je dat later op de dag kunt ophangen. Laten de kinderen vaak een troep achter op hun slaapkamer? Je zou eens kunnen kijken naar extra opbergruimte zodat je het wat makkelijker kwijt kunt, bijvoorbeeld een kinderbed met opbergruimte.

2. Droog schoonmaakwerk

Het RIVM adviseert om eerst droog en daarna nat schoon te maken. Op zich logisch natuurlijk. Zelf vind ik droog afstoffen alleen maar verplaatsen van stof, dus dat sla ik altijd over. Als je wel wilt afstoffen met een plumeau bijvoorbeeld, is nu het moment. Werk van boven naar beneden, zodat je het stof dat naar beneden dwarrelt meteen meepakt.

Na het droog afstoffen ga je dus verder met stofzuigen. Begin ook hier boven en ga via de trap naar beneden. Vergeet niet om, als je ook de bank of stoffen stoelen wilt stofzuigen, dat je dit eerst doet en daarna de de vloer. Extra tip: als je je huis lekker wilt laten ruiken, kun je eerst een beetje lekker ruikend wasmiddel opzuigen. Zo verspreid de stofzuiger geen muffe stofzuiglucht, maar een heerlijke geur. Als je weinig tijd hebt om te stoffen, kun je hier ook het hele huis schoon mee laten lijken.

3. Nat schoonmaakwerk

Zelf sla ik dus het droog afstoffen over en begin ik met afstoffen met een vochtige doek, voordat ik ga stofzuigen. Anders dwarrelt het stof dat ik afneem met het sopje alsnog op de grond, waar ik al gestofzuigd had. Zonde… Je kunt uiteraard ook met een opzetstukje van de stofzuiger droog afstoffen en het stoffen zo meenemen in de stofzuigronde.

Hoe dan ook, na het droge schoonmaakwerk ga je aan de slag met een sopje van (natuurlijk) schoonmaakmiddel en warm water. Neem alle meubels, planken en vensterbanken grondig af. Weer boven (zowel de bovenste verdieping als het bovenste stukje kamer, planken of kasten bijvoorbeeld) beginnen en langzaam naar beneden.

De vloer is stofvrij na het stofzuigen dus nu kun je de vloer schoonmaken. Door te dweilen van boven naar beneden. Let er bij de beneden verdieping op dat je het eerst de ruimte waar je het meest bent, dweilt. Als je klaar bent met dweilen is deze ruimte opgedroogd en kun je daar eventueel wachten tot de rest van de vloer is opgedroogd. Een schoonloopmat kan ook een goede investering zijn in het geval dat er veel vuil van buiten naar binnen komt. Dit scheelt je weer dweilwerk!

4. De was

Inmiddels is ook de wasmachine klaar. Nu kun je de was ophangen, of als je het in de droger droogt, verhuizen naar de droger. Misschien heb je nog een andere was liggen; deze kun je meteen (strijken en) opvouwen. Berg opgevouwen was meteen op, want weg is weg!

 

Je kunt op deze manier een hele dag in het weekend besteden aan het huishouden. Maar misschien heb je daar wel geen zin of energie voor. Dan kan het handig zijn om, net als vroeger, alle taken een beetje te verdelen. Maak een planning, dat geeft je houvast. Doe bijvoorbeeld twee keer in de week een was, om het niet op te laten lopen en er (letterlijk) als een berg tegenop te gaan zien. Knip het schoonmaakwerk in stukjes; kamer voor kamer of misschien wel verdieping voor verdieping.

Zoals met alles, geldt ook voor schoonmaken: doe wat bij je past, waar jij je lekker bij voelt. Want alleen jij voelt wat jij aankan en wat voor jou prettig is!

Gratis Bezorging bij €500

Voor heel Nederland én Belgisch Vlaanderen

Snel geleverd

Levering binnen 1 a 2 weken

Klantbeoordeling 9/10

Wat de klanten over ons zeggen