Wereld Bodem Dag – 5 december 2021

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
Wereld Bodem Dag – 5 december 2021

Dit jaar is 5 december niet alleen de verjaardag van Sinterklaas. Het is dan ook Wereld Bodem Dag. Ieder jaar organiseert de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) wereldwijd deze World Soil Day. Om bewustwording te creëren over het belang van een gezonde bodem voor het functioneren van ecosystemen en voor ons welzijn. Wereld Bodem Dag is de dag waarop wereldwijd honderden organisaties aandacht vragen voor onze bodem. Wat vinden wij dit een goed initiatief, want een goede bodem is ZO belangrijk!! Graag dragen wij hier ons steentje aan bij. Lees gauw verder en kom erachter hoe wij dat doen.

Bodemerosie

Elke vijf seconden erodeert er een stuk bodem ter grootte van een voetbalveld. Een voetbalveld! Elke vijf (5!) seconden! Dat betekent dat er bodem verdwijnt door het verwijderen van de meest vruchtbare toplaag van de bodem. Deze laag wordt verwijderd door water, wind en grondbewerking.

Bodemerosie tast de gezondheid en productiviteit van de bodem aan, waardoor zowel de hoeveelheid als de kwantiteit van ons voedsel verminderd. Het kan zorgen voor wel 50% verlies van oogst! Geërodeerde bodem neemt lastig water op, waardoor er meer overstromingen en aardverschuivingen kunnen ontstaan. Pfoe, heftig he? Het wordt nog erger…

Bodemdeeltjes die worden verplaatst door wind en water kunnen leiden tot bodem- en watervervuiling. Bodemerosie leidt tot een verminderde mogelijkheid voor de bodem om zich aan te passen aan het veranderende klimaat en veroorzaakt verlies van bodembiodiversiteit. Het kan wel tot duizend (1000!) jaar kosten om zo’n 2 à 3 cm bodem te produceren. De klok tikt… Niet duurzame activiteiten van de mensheid, zoals het kappen van bossen, versnellen de erosie van onze bodem.

 

Bodemerosie stoppen

Dat is onze verantwoordelijkheid! Zo kunnen boeren hun bodem op een duurzame manier beheren, zoals door het gebruik van terraslandbouw (gewassen ‘gelaagd’ verbouwen, waardoor bodemvoedingsstoffen niet wegspoelen door de regen en er gezonde gewassen ontstaan) en gewasrotatie (verschillende gewassen na elkaar op hetzelfde stuk grond verbouwen om de bodemgezondheid te verbeteren, de voedingsstoffen in de bodem te optimaliseren en de plaag- en onkruiddruk te bestrijden). Zelf kunnen we allemaal toffe planten in onze tuinen aanleggen om de bodem te beschermen. En ook heel belangrijk: we kunnen onze kinderen leren over het belang van de bodem. Zij zijn immers de toekomst!

 

Wat doet BEUK?

BEUK Meubels staat ten eerste voor duurzaam interieur én duurzame bijdrage aan de natuur. Bij iedere order of review die jij plaatst, planten of kopen wij een boom. Hiermee geven we een gedeelte van onze winst direct terug aan de natuur. Om te zorgen dat dit geen marketing verhaal wordt of we alleen maar dingen roepen over allerlei keurmerken, zijn we ook nog een stichting gestart om een BEUK bos te kunnen planten. Omdat daden luider spreken dan alleen maar woorden. Deze stichting leeft om onbenut land te kopen en dit vervolgens om te zetten naar vrije natuur. Je hoort het goed: vrije natuur. Het staat zelfs in de statuten van deze stichting dat het nooit verkocht, bebouwd of omgezet mag worden naar commerciële gronden. Het is vrij. Net zoals lang, lang geleden ooit het geval was. Voordat iedereen alle grond begon te claimen en geld eraan wilde verdienen. Dit bos mag dan ook niet worden gekapt, wat de grond beschermt tegen erosie!

 

#StopSoilErosion

Het is tijd om onze krachten te bundelen om deze bodemerosie te stoppen en bodem te laten waar het hoort. Laten we bodemerosie stoppen (#StopSoilErosion) om een voedselzekere toekomst veilig te stellen!

Dus, ga jij ook de bodem beschermen door je tuin vol met planten te zetten? Dat is dubbel genieten, want je doet iets goeds voor de natuur én je hebt een prachtige tuin!

Gratis bezorging

Voor heel Nederland én Belgie

Snel geleverd & gemonteerd

Montage vanaf € 49,95 per meubel

Na montage nemen we de verpakking mee

Wel zo makkelijk