Luchtkwaliteit in huis verbeteren met luchtzuiverende planten

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
Luchtkwaliteit in huis verbeteren met luchtzuiverende planten

Maar wat zijn dat eigenlijk, luchtzuiverende planten? En werkt het echt? Of kun je beter wat anders doen?

Luchtzuiverende planten zijn hip. Helemaal in. Zeker nu mensen door corona meer en meer thuis werken. Plantenwinkels springen er handig op in! Maar wat zijn dat eigenlijk, luchtzuiverende planten? En werkt het echt? Of kun je beter wat anders doen?

Luchtzuiverende planten

Frisse lucht is goed voor ons. Nou ja, relatief dan. In de randstad hangen misschien gifstoffen, maar als je bij het strand of in een bos woont… Goed, algemeen gezien is frisse lucht goed voor een mens. Maar tegenwoordig zitten we met z’n allen (te) veel binnen. En nu we richting de herfst gaan en het dus weer wat kouder wordt buiten, blijven de ramen en deuren misschien wat vaker dicht. Woningen worden beter geïsoleerd (goed voor het milieu én voor onze portemonnee), maar dat komt de luchtkwaliteit in huis niet per se ten goede. Naast warmte kan ook vervuilde en vochtige lucht geen kant meer op.

Gelukkig hebben plantenverkopers daar iets op bedacht. Namelijk de luchtzuiverende planten. Dit zijn planten die naast koolstofdioxide, stikstof, water en voedingsstoffen ook schadelijke stoffen opnemen en ze omzetten in goede stoffen, zoals zuurstof. Daarnaast zouden planten fijnstofdeeltjes binden, waardoor de concentratie fijnstoffen in de lucht afneemt. Goed idee, zou je denken!

Werkt het ook?

Nou, we weten helemaal nog niet goed hoe en of planten in huizen de lucht zuiveren. Daar is namelijk nog maar heel weinig onderzoek naar gedaan.

En de onderzoeken die wel gedaan zijn, zijn vooral gedaan in laboratoriumomstandigheden; in een kleine kas, die veel kleiner is dan een woon- of slaapkamer. Ook werden de giftige stofjes bij veel onderzoeken bij de plant gespoten, waardoor de concentratie van de stof veel hoger is dan in jouw woonkamer (waarschijnlijk). Misschien neemt een plant wel minder gifstoffen op als er een lagere concentratie van die deeltjes rond de plant zwerft. Het effect van ventilatie (gewoon je ramen open zetten bijvoorbeeld!) is bij veel onderzoeken niet meegenomen.

De wetenschap weet het dus nog niet…

Andere tips voor een fris huis

Of het nu werkt of niet, de hoeveelheid vieze stofjes in de lucht kan niet helemaal geneutraliseerd worden door groen in huis (tenzij je een ware jungle in je huis maakt). Maar je kunt nog we andere dingen doen om je huis zo fris mogelijk te houden:

– ventileer elke dag; zet de ramen open (liefst niet aan de straatkant)

– gebruik ecologische poetsproducten

– gebruik geen luchtverfrissers of teveel geurkaarsen

– gebruik de afzuigkap als je kookt

Dus?

Oké, er is dus uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken in laboratoriumsituaties gebleken dat planten vocht in de lucht brengen en schadelijke stoffen eruit halen. Maar het belangrijkste effect van planten is misschien wel dat ze een gezellige uitstraling geven, wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven; het concentratievermogen zou toenemen en stress juist afnemen. Dus koop vooral een plant die past bij de hoeveelheid licht in je huis en waar jij met veel liefde voor wilt zorgen. Want van een mooie plant fleurt niet alleen je huis op, maar ook jij! Vergeet niet om een mooie plek voor je plant te kiezen, bijvoorbeeld op één van onze kasten of naast je bed. Zorg ervoor dat zowel je plant als je meubel straalt!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis bezorging vanaf 150 euro

Voor heel Nederland én Belgie

Snel geleverd & gemonteerd

Montage vanaf € 49,95 per meubel

Na montage nemen we de verpakking mee

Wel zo makkelijk