Wat is energieneutraal wonen?

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
Wat is energieneutraal wonen?

De overheid moedigt energiebesparing aan, heb jij er al eens aan gedacht om volledig energieneutraal te wonen?

Voor onze toekomst is het belangrijk om goed voor onze aarde en voor onszelf te zorgen. Daarom houdt BEUK van duurzaamheid, dat is terug te zien in onze duurzame ondernemingen en de duurzame fabrieken waarmee wij samenwerken, zoals Beta Stoelen en Schaffenburg. Wij maken meubels die lang mee gaan, die lokaal gemaakt worden én die nauwelijks restafval produceren – door gebruik te maken van ieder stukje hout van de boom. Met onze meubels maak je de wereld dus al een stukje duurzamer. Maar je kunt nog veel meer doen. Energieneutraal wonen bijvoorbeeld.

Wat is energieneutraal wonen?

Wanneer je energieneutraal woont, wek je zelf energie op en gebruik je die energie volledig. Je verbruikt dus geen energie van een andere leverancier. Klimaatneutraal is nét even anders; ook mooi, want daarbij wek je zelf ook nog energie op, omdat je niet alle energie gebruikt die je opwekt. Hoe dan ook, wanneer je je eigen energie opwekt, draag je bij aan een groener Nederland. Je woning heeft zo minder impact op het klimaat. Bovendien hou je ook nog eens geld over voor leukere dingen. En dat zijn stuk voor stuk drie heel goede redenen, toch?

Hoe doe je dat dan?

Niet iedere woning is geschikt om volledig energieneutraal te wonen. Oudere woningen die wel een geïsoleerde spouwmuur hebben waar geen extra isolatiemateriaal ingespoten kan worden bijvoorbeeld, zijn beperkt in hun mogelijkheden voor isolatie. Hierdoor wordt het lastiger om ze energieneutraal te maken. Gelukkig kun je nog meer isoleren; je dak en je vloeren bijvoorbeeld. Zo raak je minder warmte kwijt in de winter en houd je de warmte veel beter buiten in de zomer (geen airconditioning nodig dus – win-win!). Heeft jouw huis nog dubbel glas of zelfs enkel glas? Het loont echt om dit te vervangen door driedubbel glas (HR+++). Dit kun je ook zien als een manier van isoleren; deze beglazing voorkomt veel warmteverlies door de ramen. Om je huis te verwarmen, kun je kiezen voor duurzamere alternatieven als vloerverwarming en lage temperatuurverwarming.

Wanneer je een echt oud huis hebt, kan het dus lastig zijn om het helemaal energieneutraal te maken. Echter, door gebruik te maken van duurzame bronnen om energie op te wekken, kun je een heel eind komen. Zoals met zonnepanelen op je dak, een warmtepomp of een zonneboiler. Als je zonnepanelen hebt, dan kun je overdag wassen: wanneer het zonnetje schijn en je energie opwekt. En hang de was aan de waslijn in plaats van in de (energieslurpende) droger. Gebruik jij nog altijd die koelkast die je tien jaar geleden hebt gekocht? Op zich is het hartstikke goed om lang met spullen te doen (in tegenstelling tot steeds het nieuwste van het nieuwste willen kopen. Maar wanneer je je oude koelkast inruilt voor een nieuw(er) exemplaar, bespaar je ook veel energie.

Een beetje voor de hand liggend is het gebruik van meetapparatuur. Door bijvoorbeeld een slimme meter of apps op je telefoon kun je precies inzichtelijk maken van jouw verbruik van energie en gas is. Hiermee word je je bewust van je gewoonten en kun je ze dus aanpassen. Zet bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager, op 19 in plaats van 21.

Kortom

Een woning energieneutraal – of energieneutraler – maken, kan dus op een aantal verschillende manieren:

· Je huis (laten) isoleren; vloeren, muren en daken

· Zorgen voor goede beglazing (HR+++)

· Gebruik maken van (nieuwe) energiezuinige elektrische apparaten

· Verwarmen met vloerverwarming of lage temperatuurverwarming

· Je eigen energie opwekken met zonnepanelen

· Het huis verwarmen met een zonneboiler of een warmtepomp

· Maak gewoonten inzichtelijk met meetapparatuur en apps

Subsidies

De Nederlandse overheid moedigt energiebesparing aan. Daarom zijn er verschillende subsidies voor energiebesparende maatregelen, zoals voor isolatie en duurzame warmte. Goed om te weten dus! Zoek dit wel goed uit, want de subsidies verschillen per gemeente. Denk aan voor welke maatregelen je subsidie krijgt, de hoogte en de voorwaarden van de subsidie.

Welke van deze maatregelen heb jij al genomen? Of misschien heb je nog meer tips? Laat het ons weten!

Gratis Bezorging bij €500

Voor heel Nederland én Belgisch Vlaanderen

Snel geleverd

Levering binnen 1 a 2 weken

Klantbeoordeling 9/10

Wat de klanten over ons zeggen