Less is more

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
Less is more

Voor wie het nog niet weet: wat is een tiny house eigenlijk? En waarom zijn ze zo enorm gewild?

Bijna iedereen kent ze tegenwoordig wel: tiny houses. De Tiny House Movement wordt ook steeds populairder. Maar voor wie het nog niet weet: wat is een tiny house eigenlijk? En waarom zijn ze zo enorm gewild? Tiny houses. Wij zijn er dol op!

Tiny Houses

En Tiny House is, zoals de naam al doet vermoeden, een klein compact huis. Oorspronkelijk ging het trouwens niet om een fysieke woning, maar meer om een filosofie. Men vroeg zich af hoe veel ruimte een mens eigenlijk nodig heeft om goed te kunnen leven op deze wereld. Zo ontstonden er kleine huisjes, die meestal ook verplaatsbaar zijn (op wielen, zonder fundering). De meeste van deze huisjes zijn niet groter dan 50 vierkante meter. Ze zijn vaak milieuvriendelijk en zelfvoorzienend, met elektriciteit uit zonnepanelen en een (compost) toilet. Maar ook met drinkbaar water, een bed en een keuken. De ecologische voetafdruk van zo’n huisje is dan ook zo klein mogelijk.

Minimalisme

Wie ervoor kiest om in een tiny house te wonen, leeft vaak eenvoudig en minimalistisch. Spullen die je niet gebruikt, doe je weg (moet het echt in de prullenbak of kan het naar een kringloop of iemand in je omgeving?). Het gaat in het leven niet om zoveel mogelijk spullen hebben en daar voldoening uit te halen. Er wordt juist genoten van levenservaringen en sociale contacten. Mensen werken niet alleen voor hun vaste lasten, zoals een enorme hypotheek. Met een tiny house heb je lage lasten en dus een grote financiële vrijheid. Dus: genieten van ervaringen in plaats van genieten van spullen, niet leven voor je woning maar dichtbij de natuur en zoveel mogelijk zelfvoorzienend wonen met lage vaste lasten. Klinkt ideaal toch?

Ruimtebesparing

In een tiny house is niet veel ruimte. Je hebt er enkel ruimte voor het broodnodige. Maar hoe zorg je er nu voor dat toch alles past? Denk aan multifunctionele, ruimtebesparende meubels. BEUK Meubels verkoopt bedden met opbergruimte en op die manier maak je zo optimaal mogelijk gebruik van alle ruimte. Maar alleen daarmee red je het niet in een tiny house. Denk bijvoorbeeld ook aan kastjes onder de trap, lades onder traptreden of opbergruimte onder het bed. Over bedden gesproken; in echte tiny houses kun je gebruik maken van opklapbedden. Dit bespaart overdag echt veel ruimte! Of een bed en kast ineen. Als je wat rond zoekt op internet, kom je talloze voorbeelden van geniale multifunctionele meubels tegen! Maar ook de hoogte in denken helpt; bouw je bed omhoog, maak ruimte aan de bovenkant van het huisje. En schaf speciale meubels aan. Zoals tafels die je groter en kleiner kunt maken, een compacte kledingkast of een bureau met opbergruimte.

 

Ramen en licht

Grote ramen en veel licht zorgen ervoor dat je tiny house wat groter lijkt. Bovendien kun je dan lekker naar buiten kijken en kun je genieten van de heerlijke ruimte om je heen. Ook niet geheel onprettig: ramen zorgen voor een goede ventilatie. En in kleine ruimtes wordt het vaak warm en blijven geurtjes hangen ;) Voor wanneer het donker wordt, kun je variëren met lampen, zodat je huis ook ruimtelijk aanvoelt in de avond.

 

Buitenruimte

Ook al heb je er bewust voor gekozen, de beperkte ruimte in een tiny house kan soms beklemmend voelen. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat je flink wat buitenruimte om je heen hebt. Bijvoorbeeld met een vlonder, een dakterras of een veranda. Zo betrek je de ruimte echt bij je huis. Ook creëer je op die manier een plek om vrienden en familie te kunnen ontvangen.

Strategisch boodschappen doen

Grote voorraadkasten passen niet in een tiny house. Dat is niet erg, maar het vereist wel wat omdenken. Leer strategisch boodschappen doen. Zo beperk je je uitgaven tot wat je echt nodig hebt. Als bijkomend voordeel produceer je op die manier minder afval. Win-Win!

 

Een tiny house dus. Zie jij jezelf hier al in wonen?

Gratis Bezorging bij €500

Voor heel Nederland én Belgisch Vlaanderen

Snel geleverd

Levering binnen 1 a 2 weken

Klantbeoordeling 9/10

Wat de klanten over ons zeggen