De Week van Ons Water

  • Geplaatst op
  • Door Lisette
De Week van Ons Water

Word je bewust(er) van water in De Week van Ons Water. Neem de aanwezigheid van voldoende schoon en veilig drinkwater niet voor lief!

De laatste weken besteedden we ook in onze blogs veel aandacht aan duurzaamheid. Het mooie is dat er zo veel dagen en weken rond dit thema worden georganiseerd, dat we dat ook (bijna) iedere week wel kunnen doen! Zo ook deze week. Want in de Herfstvakantie, van 16 oktober tot en met 31 oktober, is het de Week van Ons Water. Het duurt dus eigenlijk wat langer dan een week, maar dat is niet erg, want speciale dagen rondom (het redden van!) de natuur zijn er nooit te veel. Lees verder en ontdek wat voor leuke (water)activiteiten je kunt doen in de Week van Ons Water!

 

Week van Ons Water

Om Nederlanders bewuster te maken van water, hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Unie van Wetenschappen, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, waterbedrijven en het Deltaprogramma de handen ineen geslagen. Want schoon, veilig en genoeg water is niet vanzelfsprekend. Nederland is een echt waterland, waar we met recht trots op mogen zijn. Het water in ons land is lekker en schoon en er is voldoende voor iedereen. Ook biedt het ons kansen voor onze leefomgeving, welvaart en economie. Helaas is water ook onvoorspelbaar. Denk aan droogtes en de overstromingen in Limburg van afgelopen zomer; het weer wordt steeds extremer. De Week van Ons Water laat zien hoe belangrijk water is en wat je zelf kunt doen om het water schoon en veilig te houden. Ook dit najaar worden er weer allerlei leuke evenementen en activiteiten georganiseerd. Gewoon, kleinschalig, maar door het hele land dus ook in jouw eigen buurt!

 

Gratis regenwateradvies

Hevige regenbuien komen steeds vaker voor, net als meer hete en droge perioden in de zomer. Het leefbaar houden van je omgeving is daarom heel belangrijk. En dat begint bij jezelf, in je eigen tuin! Zorg er bijvoorbeeld voor dat water makkelijk wegstroomt door tegels uit je tuin te halen, een regenton te plaatsen en een boom te planten. Zo help je niet alleen jezelf, maar zorg je ook voor biodiversiteit. Voor als je zelf niet weet waar of hoe je moet beginnen: bijTuincentrum De Bosrand (te gemeente Woerden en Hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden) geven ze gratis advies om je tuin klimaatbestendig te maken. Jij blij, wij blij :)

 

Vergeten Plantseizoen

Beplanting is dus belangrijk bij het afvoeren van regenwater. Wanneer je aan de herfst denkt, komt tuinieren bij de meeste mensen echter niet meteen naar voren. Maar de herfst is juist een prima moment om te planten! De bodem is nog lekker warm van de zomer, waardoor bomen, struiken, planten en bollen beter aarden. Letterlijk :) Vervolgens maken ze een mooie groeivoorsprong door al voor de winter nieuwe wortels te maken. Als het gaat vriezen, krijgen de planten een signaal om in winterslaap te gaan. In het voorjaar is het dan zover en gaat alles groeien en lopen de eerste knoppen uit. Dus geef jouw planten zo’n mooie voorsprong en ga lekker in de aarde wroeten!

 

Nationaalpark De Biesbosch

In De Week van Ons Water worden er in dit mooie nationaal park veel activiteiten georganiseerd. Zo kun je er op herfstbevertocht (wist je dat er bijna 300 bevers in De Biesbosch wonen?!), rondvaarten maken en op dijkexcursie.

 

Watermusea

In de verschillende watermusea van Nederland vind je informatie over overstromingen en tips hoe je je daarop kunt voorbereiden. Je kunt workshops doen in het Watersnoodmuseum, op OnderWaterSafari in Natuurmuseum Fryslân,meedoen met het spel Hozen en Lozen en luisteren naar het voorleesboek ‘De Wereld van Plastic’. Ga vooral ook naar het Weizigtpark in Dordt, waar je een waterspeurtocht kunt doen en van alles kunt ontdekken op de WaterOntdekPlek!

 

Inzamelweek medicijnresten

Medicijnafval komt vaak in het milieu terecht, doordat ongebruikte geneesmiddelen door het toilet of de gootsteen worden gespoeld. Deze resten komen dan in het water, wat slecht is voor de drinkwaterkwaliteit én voor waterdieren. Tijdens de Week van Ons Water wordt er extra aandacht gegeven van het inzamelen door apotheken of bij de milieustraat. Want dan kunnen de geneesmiddelresten op een verantwoorde manier worden verwerkt.

 

Begin bij jezelf

BEUK (bekend van Duurzame Meubels) vindt het belangrijk om de balans in de natuur te herstellen. Water hoort daar natuurlijk ook bij. Zo houden wij privé rekening met het water (niet te vaak en te lang douchen, bijvoorbeeld), maar werken we ook met leveranciers zoals Schaffenburg, Beta Stoelen en Desso vloerkleden, die dat net zo belangrijk vinden als wij. En jij? Neem de aanwezigheid van voldoende schoon en veilig drinkwater niet voor lief!

Gratis Bezorging bij €500

Voor heel Nederland én Belgisch Vlaanderen

Snel geleverd

Levering binnen 1 a 2 weken

Klantbeoordeling 9/10

Wat de klanten over ons zeggen